Een initiatief van: Edventure

Login voor leden 0

Wie betaalt dyslexiezorg voor basisscholieren?


Wie betaalt de dyslexiezorg voor kinderen op de basisschool? Het antwoord: de gemeenten. Het is één van de veelgestelde vragen aan het OTD die zijn gebundeld op vng.nl.

Ouders en kinderen positief over dyslexiezorg


De dyslexiezorg komt er goed vanaf bij de kinderen met dyslexie en hun ouders, zo blijkt uit een grootschalig onderzoek met een CQ-index die speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld door het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Masterplan Dyslexie, NRD en KD trekken één lijn in het kader van de vergoedingsregeling dyslexie


Sinds de invoering van de vergoedingsregeling dyslexie zijn er veel vragen over de invulling van deze regeling bij het Masterplan Dyslexie en de twee kwaliteitsinstituten van de zorg – KD en NRD – binnengekomen. Deze vragen gingen vooral over het aantal meetmomenten en wanneer de meetmomenten plaats moesten vinden.

Het effect van dyslexiebehandelingen in beeld


Orthopedagoog en promovendus Liesbeth Tilanus van Marant onderzoekt het effect van dyslexiebehandelingen in samenwerking met de Radboud Universiteit.

Dom of dyslexie?


“Zacht, bijna beschaamd reageert ze op mijn opmerking dat zij zich ook weleens dom voelt. Als onderdeel van het dyslexieonderzoek houd ik altijd een gesprekje met het kind over de beleving van lezen en spellen.” aldus Johanna Hoogendoorn, orthopedagoog van Driestar Educatief.
Moeite met lezen en spellen kan gevoelens van schaamte, teleurstelling, boosheid of verdriet oproepen […]

Dyslexie Portaal Noord-Holland is online!


OBD Noordwest biedt u het Dyslexie Portaal Noord-Holland. U vindt hier belangrijke informatie over dyslexie bij OBD Noordwest: van voorlichting, screening en diagnostiek tot behandeling en nazorg. Wat ooit begon als een idee voor een kinderwebsite is uitgegroeid tot een complete website over dyslexie voor alle betrokken partijen, zoals ouders, scholen, kinderen, gemeenten en zorgverzekeraars.

Dyslexiezorg ONL scoort wederom hoge ogen bij cliënten


Gemiddeld geven ouders een 8,2 voor de dyslexiezorg aan hun kind.
Onderwijszorg Nederland (ONL) heeft voor het vierde jaar op rij een zeer hoge cliëntbeoordeling gekregen voor de behandeling van dyslexie. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek dat in opdracht van EDventure door Parantion is uitgevoerd onder 670 cliënten. Directeur Annemarie Kaptein is zeer trots op dit resultaat en ziet zich gesterkt in de ONL-werkwijze ‘het kind centraal’.

Liesbeth Tilanus : De vooruitgang vergeleken met niet-dyslecten


liesbeth-tilanusSinds de dyslexiezorg in het basispakket van de zorgverzekeraars is opgenomen, hebben kinderen met ernstige, enkelvoudige dyslexie recht op vergoede diagnostiek en behandeling. De geprotocolleerde en systematische werkwijze maakt grootschalig onderzoek naar de effecten hiervan mogelijk. Promovendus Liesbeth Tilanus doet in dit artikel verslag van de eerste bevindingen die te maken hebben met het behandeleffect op korte termijn. Cruciaal in haar onderzoek is dat de vooruitgang van de groep dyslecten wordt afgezet tegen een controlegroep van niet-dyslecten. Op deze manier wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan evidence based onderzoek naar dyslexiezorg in Nederland.

Dyslexie vanaf 2015 uit basispakket zorgverzekering


Vanaf 1 januari 2015 zal de diagnostisering en behandeling van enkelvoudige dyslexie uit het basispakket van de zorgverzekering worden geschrapt. De reden hiervan is de invoering van de Jeugdwet op die datum, die bepaalt dat alle zorg voor kinderen tot 18 jaar door de gemeente wordt georganiseerd in plaats van de zorgverzekeraars. Voor een vergoeding […]

Pelle flitst! Tweede ONL-app onder de kerstboom


pelle-flitst-thumbNa Pelle puzzelt volgt Pelle flitst als tweede app van ONL. Deze kerstapp zal in de week voor de kerst verschijnen. Kern van de app is het oefenen met woordrijen door middel van flitsen. Ook deze app is een game en zal kinderen met dyslexie op een leuke manier verder kunnen helpen. De app komt weer gratis beschikbaar voor iPad en tablets, maar nu ook voor iPhone en Android telefoons.