Vlissingen: Dyslexiebehandeling geeft kinderen weer vertrouwen

Sara is weer zeker van zichzelf

“Toen Sara nog in groep 2 zat, attendeerde ik de leerkrachten al op dyslexie. Ik heb het zelf namelijk ook. Pas in groep 3 werd het zichtbaar.

Het lezen ging slechter en in overleg met de school koos ik ervoor om Sara te laten doubleren. Je kunt beter op die leeftijd aan een goede basis werken, dan wanneer je al wat ouder bent. In groep 4 werd de diagnose werkelijk gesteld en volgde de dyslexiebehandeling, die Sara na anderhalf jaar zojuist heeft afgerond. De intensieve begeleiding werkte echt, vooral toen Sara na enige tijd concludeerde dat het echt hielp.
Ze werd enthousiaster en mocht ook naar een hoger niveau met lezen. Daarmee kwam haar zelfvertrouwen terug. Ik vertelde Sara voortdurend dat ze altijd, net als ik, moeite zal houden met lezen. Met andere vakken haalt ze nu uitstekende resultaten. Alleen met rekenen wisselt ze nog vaak cijfers om: 24 in plaats van 42. Dat levert natuurlijk verkeerde uitkomsten op. Maar met de gestelde diagnose let de school nu intensiever op haar, ook bij het rekenen.

We blijven oefenen, onder meer met flitsen: snel verdwijnende woorden herkennen en foutloos opnoemen. Er is hiervoor ook een handige app beschikbaar. Ook die gebruiken we intensief. Daarnaast hielp de dyslexiebehandeling door RPCZ haar enorm vooruit. Ze is weer zekerder van zichzelf, begrijpt dat ze een probleem heeft met lezen, maar ook dat het niet ligt aan haar intelligentie.”
Vera, moeder van Sara

RPCZ, Adviesbureau voor onderwijs en kindcentra in de provincie Zeeland maakt deel uit van Onderwijszorg Nederland (ONL), de coöperatie van onderwijsadviesbureaus van EDventure op het gebied van ernstige, enkelvoudige dyslexie bij kinderen. Daarnaast biedt ONL ook ondersteuning op het terrein van lichte gedragsproblemen of sociaal-emotionele problemen bij kinderen en jongeren.
Onderwijszorg Nederland werkt met gespecialiseerde orthopedagogen en psychologen, die dagelijks intensief samenwerken met scholen, ouders, kinderen, (sociale) wijkteams en gemeenten. In de dienstverlening van Onderwijszorg Nederland staat het individuele kind centraal.

Vlissingen: Dyslexiebehandeling geeft kinderen weer vertrouwen