Van analfabeet tot ‘leesbeest’ : over het resultaat van een dyslexiebehandeling

Op de website van Driestar Onderwijsadvies:

Dankzij de aanmoediging van zijn ouders en behandelaar leerde Marc lezen. Al na het eerste jaar van zijn behandeling ging zijn tekstleesniveau met sprongen vooruit. Het eindresultaat: Marc ervaart plezier in het lezen.

Marc begon halverwege groep 5 met de dyslexiebehandeling. Lezen vond hij heel moeilijk: het lukte hem om twee woorden per minuut goed te lezen en voor de gemakkelijkste AVI-tekst had hij drie keer zoveel tijd nodig als was toegestaan.

Marc was eraan gewend geraakt dat hij niet kon lezen. Hij deed er niet eens echt moeite meer voor. Onder het lezen keek hij meer naar de plaatjes dan naar de tekst en hij mompelde wat mee met de behandelaar. De behandelaar moedigde hem aan om echt naar de letters te kijken. Met voor-, koor- en doorlezen en aanwijzingen daarbij van de behandelaar lukte het hem uiteindelijk om zelf korte, gemakkelijke stukjes tekst te lezen. Zijn ouders verbaasden zich erover, dat Marc ineens uit zichzelf op straat woorden op vrachtauto’s en bij verkeersborden ging lezen. Na een klein jaar van behandelingen las Marc twee keer zo snel en haalde hij bijna het tekstleesniveau van midden groep 3.

De behandelaar zei tegen Marc’s ouders, dat het goed voor hem was als hij thuis ook zou proberen voor zichzelf te lezen. Marc had daar niet zoveel zin in, maar zijn moeder daagde hem uit: zij las vaak een boek aan hem voor en steeds als het spannend werd, stopte ze. Marc wilde dolgraag weten hoe het verhaal verder ging, maar zijn moeder zei: “Als je wilt weten hoe het verder gaat, dan moet je het zelf maar lezen.” Eerst wilde Marc dit niet, maar zijn moeder bleef volhouden. Marc zegt zelf hierover: “M’n moeder zeurde steeds dat ik moest gaan lezen en ze bleef zeuren. Toen ben ik het maar gaan doen en ik vond het boek zó leuk, dat ik nog een boek wilde, en nog één, en toen was ik verslaafd!”.

Marc ging inderdaad het ene boek na het andere lezen, zijn ouders zorgden ervoor dat hij steeds iets leuks te lezen had. Zijn niveau van tekstlezen steeg in het volgende half jaar van midden groep 3 naar eind groep 4. Inmiddels zit Marc in groep 7, hij heeft het niveau van midden groep 5 gehaald en al bijna het niveau van eind groep 5. Hij heeft dus nog steeds een achterstand, maar als Marc zo verslaafd aan boeken blijft als hij nu is, zal die steeds kleiner worden.

Naam is omwille van privacy gefingeerd.

Van analfabeet tot ‘leesbeest’ : over het resultaat van een dyslexiebehandeling